lauantai 3. elokuuta 2019

Heinolan kaupunkipuistojuoksu

Lauantai 27.7.2019

 

Torstaina olin ollut juoksemassa Kotkassa puolimaratonia. Perjantaina jo pohdin pitäisikö lähteä juoksemaan Heinolaan lauantaina. Viimenään päätin osallistua neljännesmaratonille. Puolikasta en vielä uskaltanut lähteä juoksemaan, kun edellisestä puolimaratonista oli vain pari päivää. Onneksi jalat eivät olleet kipeät tai muutenkaan ollut mitään ongelmaa. Ainut, että lauantaiksi oli luvattu kesän kuuminta päivää ja mittarit näyttivät yli 20 astetta jo aamulla.

Facebookissa järjestäjä pelotteli pari päivää aikaisemmin ettei kukaan saisi juosta puolimaratonia näillä yli 30 asteen helteillä. Myöhemmin järjestäjä postasi uuden julkaisun, jossa ilmoitti kaikkien saavan juosta puolimaraton omalla vastuulla.  Tämä aiheutti vähän hämminkiä ja kisamatkojen vaihdoksia, joiden johdosta järjestäjäkin meni myöhemmin ihan sekaisin.

Heinolassa en ollutkaan koskaan juossut ja tämä pahatuma oli aivan uusi minulle vaikka olin sitä muutaman vuoden ajan seurannutkin sosiaalisessa mediassa. En vaan ollut koskaan tullut lähteneeksi. Nyt oli aika kokeilla jotain uutta. Jälki-ilmoittauduin neljännesmaratonille mikä maksoi 40 euroa. Tämän olisi saanut paljon halvemmalla mikäli olisi tajunnut ilmoittautua ennakkoon. Ehkä ensi vuodeksi voisin ilmoittautua ennakkoon ja säästää selvää rahaa.

Tapahtumapaikka oli kylpylänrannassa mikä oli tosi kiva paikka. Ihmiset istuskelivat rannalla ja lapset uivat vedessä. Veneilijöitä meni ohi todella paljon ja paikka tuntui tosi suositulle. Harmittelin, kun en tullut ottaneeksi jotain peittoa minkä päällä istua. Pyyhe minulla oli peseytymistä varten, mutta sitä en viitsinyt liata. Myöhemmin muistin, että autossamme on koiran häkissä pehmusteita. Sieltä löytyikin ilokseni vanha päiväpeitto.


Kaikki ampaisivat innokkaina matkaan lähtöviivalta

Lähtö tapahtui aivan läheltä. Lähtö oli todella epämääräinen enkä kuullut mitään laukausta tai lähtölaskentaa. Yhtäkkiä kaikki vaan rynni eteenpäin. Ilmeiseti paikalla ei ollutkaan mitään lähtölaskentaa vaan ensimmäiset lähtivät kellon mukaan matkaan. Olisin kaivannut jonkun lähtölaskennan. Reitistä minulla ei ollut mitään aavistusta, koska en löytänyt mitään reittikarttaa ennakkoon. Lähdin seuraamaan muita ja toivoin reittimerkintöjen olevan hyvät etten eksyisi matkalla. Reitti kulki hyvin pitkälti rantoja pitkin ja metsikköisiä polkuja pitkin. Reitti vaikutti mukavalle. Ei tarvinnut juosta suorassa auringonpaisteessa. Nyt lämpötila oli jo yli 25 astetta. Päätin juosta rauhallisesti ja juoda jokaisella juomapisteellä. Heti alkumatkasta olikin yksi juomapiste, mutta toista sai odotella hyvän tovin. Sillan ylitys oli kiva ja matka jatkui toisella puolella rantaa. Täälläkin oli muutamia yksityisiä henkilöitä suihkimassa vettä juoksijoiden päälle kuten Kotkassakin oli ollut. Kivaa, että täälläkin ihmiset ovat osallistuneet tapahtuman järjestelyihin tällä tavalla. Harmikseni suihkut olivat hieman sivussa reitiltä, joten en viitsinyt kiertää niiden kautta vaan jatkoin matkaani suoraa reittiä ohittaen vesisuihkut.

Kääntöpaikka oli jollain asutusalueella missä reitti kulki pienen pätkän asfaltilla ja tämä olikin varsin kuuma osuus. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja hiki virtasi. Juoksijoita tuli vastaan, koska reitti palasi samaa reittiä takaisin mistä olimme tulleetkin. Kilometritolppia kaipasin, mutta niitä ei näkynyt. Muutamassa kohdassa näin maahan kirjoitetun numeron, mutta olisin kaivannut tiheämpää merkintää juostuista kilometreistä. Kohta saavuimme takaisin lähtöpaikalle, mutta reitti jatkuikin vielä maalialueen ohi. Mietin jo mielessäni lähdinkö sittenkin juoksemaan puolimaratonia juosseille tarkoitettua reittiä. Olisiko minun sittenkin pitänyt jo kaartaa maaliin? Jatkoin kuitenkin matkaani rantaa pitkin. Hetken kuluttua tuli taas kääntöpaikka mistä kurvasimme takaisin samaa reittiä. Nyt menimme takaisin maalia kohti. Päätin juosta maalikaaren ali vaikka hieman jo mietin olisiko minun pitänyt vielä juosta joku lisälenkki. Reittimerkinnät olivat vähän epäselvät näin ensikertalaista ajatellen. Puolimaratonia juosseet jatkoivat vielä toiselle kierrokselle, kun me kurvasimme maaliin.

Maalissa sain kaulaani mitalin ja tytöiltä sain leivän. Juomaa sai myös ottaa viereiseltä pöydältä. Mitään muita eväitä ei ollut. Onneksi minulla oli omat eväät autossa. Hain kassini ja siirryin rantaan istuskelemaan ja syömään eväitäni. Hetken huilattuani päätin käydä pesulla, mutta suihkusta tulikin jääkylmää vettä. Päätin jättää peseutymisen kotiin. Hiuksia en kyllä nyt pesisi. Sormet olivat jo ihan valkoiset. Menin lämmittelemään ulos. Lähtiessä auton mittari näytti 28 astetta.


Rannalla kävi isojakin veneitä



Mitali ansaittu ja nyt kelpaa hymyillä

Tapahtuma oli mielestäni ihan kiva ja voin harkita sitä ensi vuonna uudestaan. Lähtö oli epäselvä ja reittimerkinnät vähän vajavaiset, mutta muuten kiva tapahtuma. Paikasta tykkäsin tosi paljon ja varsinkin tällaisena hellepäivänä mitä mainioin. Tulosten kanssa oli vähän säätämistä. Naisten sarjoissakin näkyi miesten nimiä ja sijoitukset vaihtuivat tämän tästä. Jotain naisiakin oli väliin lisätty myöhemmin. Lopulta sijoituin ajalla 53,09 naisten varttimaratonilla seitsemänneksi. Tämä oli ihan hyvä sijoitus sillä kaikkiaan juoksijoita tässä sarjassa oli 57 ja minä olin sijalla 7.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti