sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Rakkaat harrastukseni


Me saimme Takomo Runnerssilta toukokuun kirjoitushaasteeksi  kertoa mitä muita lajeja harrastamme juoksun lisäksi. Ja mitä kenties haluaisin kokeilla tulevaisuudessa.

Lenkillä mäyräkoiramme kanssa


Kävelyä olen harrastanut ehkä 15 vuotiaasta saakka ja pikkuhiljaa aloin myös juoksemaan koiramme kanssa. Siihen aikaan meillä oli Beagle eli metsästyskoira, joka kyllä jaksoi kanssani lenkkeillä. Isämme antoikin koiran mielellään minulle lenkkikaveriksi erityisesti kesällä, jolloin koiraa ei voinut pitää vapaana. Näin koirankaan kunto ei päässyt laskemaan kesällä, kun tein sen kanssa pitkiä kävely tai juoksulenkkejä. Harmiksemme tämä koira jäi jo nuorena auton alle ja sen molemmat lonkat jouduttiin leikkaamaan useaan kertaan. Ilmeisesti leikkaus ei täysin onnistunut koskaan, koska erityisesti kylmillä ilmoilla lonkkiin laitetut raudat alkoivat jäätyä ja koira kinkata kolmella jalalla. Moni sivullinen katsoikin koiraamme hyvin säälivästi, kun sen kanssa lenkkeilin kaikesta huolimatta. Näin jälkeenpäin ajateltuna sille olisi pitänyt hankkia talvitakki, joka olisi lämmittänyt myös takajalkoja. Tämä koira oli luonteeltaan äärimmäisen kiltti ja sen kanssa oli kiva lenkkeillä. Metsäteillä saatoimme saada molemmat vipinää kinttuihin, kun vastaan pomppi kettu tai jänis. Tulipahan hyvää treeniä nopeampaan juoksuun ja koiralla pysyi metsästysvietti yllä. Kerran potkukelkkailin koiramme kanssa tiellä ja tietysti se hoksasi tiellä jäniksen jäljet jonka jälkeen mentiin eikä meinattu. Kyllä teki tiukkaa kääntää mutkissa, ettei oltu lumipenkassa kelkan kanssa. Toisella kerralla muistan kuinka juoksimme metsätietä pitkin ketun jälkiä seuraten. Lumisena talvena hiihdin koiramme kanssa jäällä. Mikäli sää oli erittäin tuulinen niin isä tuli jäätä pitkin autolla hakemaan meidät takaisin kotiin. Tämä myös siksi, ettei koiramme tykännyt tulla kotiin samanlaista vauhtia kuin pois kotoonta. Tykkäsin luisteluhiihdosta, koska sillä tyylillä pääsi nopeasti eteenpäin ja koiraa pystyi pitämään toisessa kädessä eikä minulla edes aina ollut sauvoja mukana.  Edelleen muistelen lämmöllä tätä koiraamme ja yhteisiä lenkkejämme.

Kotipaikkakunnallani ei ollut juuri mitään itseäni kiinnostavia harrastusmahdollisuuksia. Muutaman kerran kävin vatsatanssitunnilla läheisellä ala-asteella. En kuitenkaan tykännyt tunneista, joten se jäi vain kokeiluksi. Yritin pitkään saada silloisia kavereitani seurakseni jonnekin tanssitunnille, mutta ei kukaan ikinä lähtenyt. Täytettyäni 18 vuotta ja saatuani ajokortin päätin aloittaa tanssiharrastuksen ja sillä tiellä ollaan vieläkin. Silloin mietin pitkään viitsinkö yksin lähteä ja vuosien pohdinnan jälkeen olin päätynyt siihen tulokseen, että se on mentävä mikäli meinaa mennä. Kaveria en tule saamaan seurakseni. Aloitin bailatinon harrastamisen 30 km matkan päässä kodistamme. En tykännyt yhtään autolla ajamisesta, mutta ajattelin kestäväni sen matkan kivojen tanssituntien takia. Samoihin aikoihin kävin erilaisilla tanssillisilla jumppatunneilla. Muistaakseni tunnin nimi oli latinobic, jossa kävin vuosia. Tässä vaiheessa taisin jo käydä kahdenkin eri ohjaajan bailatino tunneilla. Huomasin tykkääväni tanssitunneista.

Muutaman vuoden päästä muutin toiselle paikkakunnalle opintoihin liittyvän työharjoittelun ja kesätöiden perässä. Kivat tunnit ja tutut hyväksi todetut opettajat jäivät tässä vaiheessa edelliselle paikkakunnalle.  Kesällä ei paljon ollut harrastusmahdollisuuksia, kun ryhmäliikuntatunnit olivat kesätauolla. Muutamia tunteja tietysti oli ja joillain tunneilla kävin satunnaisesti. Uuteen paikkakuntaan tutustuin pyöräilemällä pitkiä lenkkejä auringon kivasti paistaessa ja merituulen lämpimästi puhaltaessa. Rantapolkuja oli helpompi kävellä ja ihailla kaunista merimaisemaa, koskia, erilaisia puistoja, luontopolkuja sekä muita nähtävyyksiä. Kesä meni nopeasti ja muutin pois Kotkasta.

Opintoni alkoivat olemaan loppusuoralla, joten olin jo aikaisemmin päättänyt muuttaa pois pienestä alle 2 000 asukkaan kunnasta pois valmistuttuani. Halusin isompaan kaupunkiin, jossa olisi hyvät harrastusmahdollisuudet ja muutakin elämää kuin vastaan loikkivia metsäjäniksiä ja metsässä raakkuvia variksia. Hyvän tilaisuuden tullen päätin muuttaa nykyiselle paikkakunnalleni, josta aloitin heti uusien harrastusten etsinnän. Selailin nettiä ja yritin löytää tanssistudioita, kuntosaleja ja hyviksi todettuja ohjaajia. Bailatinotunteja en enää löytänyt, mutta uuden tulokkaan zumban tunteja olisi ollut aivan kotini vieressä. Ajattelin kokeilla näitä tunteja, joihin myöhemmin ihastuin ja aloin tykkäämään tuntien ohjaajastakin. Aluksi kyllä harmittelin, kun pari hyvää tanssinopettajaa jäi aikaisemmalle kotipaikkakunnalleni.

Pian halusin kokeilla jotain muutakin vaikka tykkäsin zumbatunneista. Kävin eri ohjaajien tunneilla ja hain näin vaihtelua. Myöhemmin kansalaisopisto järjesti itämaisen tanssin kursseja joissa kävin pari vuotta kunnes ohjaajamme ei enää jatkanut meidän opettamista. Tilalle tuli toinen ohjaaja, jonka tunneista en enää tykännytkään. Huomasin miten suuri vaikutus hyvällä opettajalla on siihen tykkääkö kyseisestä lajista vai ei. Päätin kokeilla afrotanssia, jazztanssia ja kiinteytysjumppaa, joissa kävin muutaman vuoden ajan. En kuitenkaan ihan palavasti ihastunut näihin tunteihin.  Lenkkeilyn ohessa kävin satunnaisesti kuntosalien jumppatunneilla. Kesäisin kävin puistojumpissa, jotka olivat kivaa vaihtelua sisäliikunnalle. Oli kiva jumpata vihreällä nurmikolla samalla nauttien aurinkoisesta kesäpäivästä.

Satunnaisesti vierailin edellisellä kotipaikkakunnallani Kouvolassa. Lomilla kävin vanhojen tanssinopettajien tunneilla heidän perustamallaan tanssistudiolla. Yhtenä viikonloppuna heillä oli vieraileva meksikolainen opettaja, jonka tunneille päätin mennä. Tykkäsin hänen tyylistään ohjata tunteja ja myöhemmin aloin käymään hänen tunneillaan niin Helsingissä kuin Kouvolassakin.  Vrajim ohjasi hänen itse kehittämiään tunteja, joista erityisesti ihastuin Latinissimo tuntiin. Latinissimo- tunti on sekoitus tanssia ja treenaamista eli kyseessä on hyvin hauska ja tekohas tunti. Tunti perustuu Latinalaisen Karibian rytmeihin ja on sekoitus erilaisia tanssityylejä kuten: Salsa, Merengue, Samba, Bachata, Reggaeton, Cumbia. Näitä olin tietysti tanssinut jo aikaisemmin bailatinossa ja zumbatunneilla vuosien ajan. Minun oli helppo seurata ohjaajaa, koska osasin askeleita jo entuudestaan ja lantiokin pyöri vinhaa vauhtia.



Latinissimo tanssitopit


Vrajim Gandhi on kehittänyt myös Fit Fight Fusion tunnin, joka puolestaan perustuu erilaisiin vapaaottelulajeihin. Ohjelma sisältää liikkeitä ja tekniikoita karatesta, potkunyrkkeilystä, muay thaista, capoeirasta ja monesta muusta. Tykkäsin myös tästä tunnista vaikka olin ihan hakusessa askelien kanssa ja aloitin aina väärällä jalalla ja löin väärällä kädellä. Tämä ei tuntunut alkuun ollenkaan omalle lajilleni, mutta myöhemmin aloin tykkäämään tunneista kivan ohjaajan ja äärimmäisen tehokkaiden ja hikisten tuntien ansiosta. Tunti jakautuu kardio-, voima- ja toiminnallisuusosuuksiin. Oli minullakin jotain haastetta pysyä mukana kuvioissa. 

Nykyisin olen käynyt Vrajimin pitämillä tunneilla aina, kun aikatauluni antavat periksi. Minulle uusi tuttavuus Bachata on myös minun mieleeni vaikka onkin rauhallisempaa kuin muut tunnit missä käyn. Tosin yleensä tätä ennen on ollut jo kaksi tuntia, joista toinen F3 ja toinen Latinissimo tunti, joten rauhallinen tunti kelpaa näiden tuntien jälkeen oikein hyvin. On kiva fiilistellä ja rauhoittua hyvän musiikin tahdissa. Tämä tunti toimii hyvänä jäähdyttelynä vaikka toisaalta vaatii aivotyötä, että pysyy kuvioissa mukana.  

Tykkään käydä eri ohjaajien tunneilla ja vaihdella kuntosaleja missä käyn jumpissa ja tansseissa. Tämän takia olen käynyt myös meidän työpaikkamme kustantamissa jumpissa. Aikaisemmin meillä oli zumbaakin, mutta tunti jouduttiin lopettamaan vähäisen kiinnostuksen myötä. Sama kohtalo kävi alkuvuoden aikana kotipaikkakuntani zumballe, jossa kävin sunnuntaisin. Zumban suosio on selvästi kääntynyt laskuun ja nyt olisi aika löytää jotain uutta mielenkiintoista. Itse en ole kuitenkaan kyllästynyt zumbaan vaikka olen käynyt tunneilla varmaan viimeiset 7 vuotta. 

Työpaikan zumban tilalle päätimme kokeilla aloitteleville jumppaajille soveltuvaa helppoa jumppaa. Saimme houkuteltua tunnille kivasti porukkaa ja päätimme jatkaa tätä tuntia. Lisäksi olen käynyt keskiviikkoisin fysiojumpassa, jossa on nykyisin ollut stepin ja kahvakuulan sekoitusta. Kahvakuulatunneistakin tykkään vaikka olenkin enemmän tanssin ystävä. Nämä ovat hyvin tehokkaita tunteja ja meillä on oikein kiva ja hyvä ohjaaja. 

Metsällä isän ja koiramme kanssa


Viime viikonloppuna päätin kokeilla jotain minulle vierasta lajia. Kotipaikkakunnallani järjestettiin Twerk worshop, johon päätin epäröimättä ilmoittautua. Olin kerran aikaisemmin ollut twerk tunnilla, mutta silloin tuntui etten onnistunut missään. Päätin kuitenkin antaa twerkkaukselle uuden mahdollisuuden. Ainut muistikuva minulla oli etten onnistunut juuri missään ja polvet olivat tunnin jälkeen mustelmilla monta viikkoa tunnin jälkeenkin. Nyt tiesin, että tunnille kannattaa varata polvisuojat, mutta sellaisia minulla ei ollut. En kuitenkaan lähtenyt niitä tätä worshoppia varten ostamaan. Päätin laittaa pidemmät housut ja niiden alle säärystimet suojaamaan polviani. En kuitenkaan aivan täysin onnistunut suojaamaan polviani vaan ne ovat taas mustelmilla ja on lantion kohdalla myös iso liila mustelma, joten ei ne polvisuojat sitä olisi estäneet vaikka ne olisi ollutkin. Jatkossa aion kyllä hankkia lajiin kuuluvat polvisuojat mikäli aion vielä mennä tunneille. Ei ole kiva, kun polvet ovat monta päivää tuntien jälkeen kipeät ja mustelmilla vielä pitkään sen jälkeen.  


Tulevaisuudessa haluaisin kokeilla...

 

Kirjoitushaasteeseen kuului myös kertoa mitä lajeja haluaisimme tulevaisuudessa kokeilla. On niin monta lajia mitä haluaisin kokeilla, mutta vuorokauden tunnit eivät tahdo riittämään kaikkiin harrastuksiin. Minulla on jo vuosien ajan ollut mielessä, että haluaisin kokeilla spinning tuntia. Koskaan en kuitenkaan ole tälle sisäpyöräilytunnille ehtinyt. Ehkä vielä, joskus tulee sen hetki. Uimisesta tykkään paljon, mutta en vaan koskaan saa aikaiseksi pakata jumppakassiin uikkareita ja lähteä uimahalliin uimaan. Ehkä kymmenen vuotta sitten kävin muutamia kertoja veljeni kanssa uimahallissa uimassa sillä aikaa, kun nuorempi pikkuveljeni oli Shoto Budo treeneissä uimahallin lähellä. Samalla autokyydillä pääsimme uimaan.   

Vuosien ajan olen haaveillut tanssimisesta jossain esiintyvässä ryhmässä. Tämä ei vielä ole toteutunut, mutta toivoisin sen toteutuvan vielä joskus. Tuntuu etten käy yhden tietyn ohjaajan tunneilla tarpeeksi, kun reissaan jatkuvasti ja etsin itselle mieluisia tunteja siltä paikkakunnalta missä milloinkin olen. Olen jo pitkään suunnitellut kesä- ja talvilomani erilaisten juoksu- ja tanssitapahtumien mukaan. Elän tällä hetkellä reissunaisen elämää ja matkustan milloin minnekin tanssitunnille treenikassi olalla. Toisaalta on kehittävää käydä eri ohjaajien tunneilla, koska sitten ainakin oppii seuraamaan eri ohjaajia hyvin. Samalla oppii monipuolisesti erilaisia liikkeitä ja tanssilajeja, koska jokaisella opettajalla on oma tyylinsä ohjata tunteja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti